Český golfový klub 2019
V Praze dne 11. listopadu 2018

Vážení členové, golfistky a golfisté, přátelé klubu,

dovolte, abychom Vás jménem Českého golfového klubu a jeho realizačního týmu pozdravili na konci letošní golfové sezóny a informovali Vás o novinkách pro sezónu 2019.


Aktuální situace v českém golfu

Český golfový klub je již několik let největším subjektem na české golfové scéně a k dnešnímu dni tvoří členskou základnu již více než 3500 golfistů. Jsme řádným členem České golfové federace a splňujeme všechny podmínky dle stanov ČGF. Nabízíme jedinečnou formu „užívání si“ golfové hry a díky tomu také oslovujeme tisíce hráčů golfu v České republice. Základní princip klubu – golfista jednou zaplatí roční poplatek a dále hraje na desítkách hřišť bez dalších výdajů – zůstává stále stejný, měnit se nebude. Chceme touto cestou postupovat k Vaší maximální spokojenosti. Naší snahou je zpřístupnit golfovou hru široké veřejnosti a to hlavně snižováním cen za jednotlivé hry. Český golfový klub je schopen, díky ohromné členské základně nakupovat na hřištích desítky tisíc hracích míst ročně a tím získávat velmi příznivé ceny za jednotlivé hry pro členy.

Tento základní princip fungování Českého golfového klubu se ne každému líbí, na konci tohoto dopisu najdete „osobní apel Jiřího Novosada“, který byl na jaře loňského roku rozeslán na majitele a prezidenty všech golfových hřišť a klubů. Po jeho přečtení mi dáte jistě za pravdu, že tento „golfista“ jde cestou zcela opačnou. Na základě této výzvy jsme na některých hřištích dostali výpověď ze smlouvy o spolupráci, nebo došlo k takovému zdražení „našich“ her, že jsme museli spolupráci sami ukončit. Jistě si vzpomínáte na loňské zdražení členských příspěvků v ČGK, což bylo důsledkem této výzvy.

Bohužel se tato situace opakuje i v letošním roce a dokonce došlo, pravděpodobně pod vedením pana Novosada ke vzniku „Prague Golf Card“. Tento projekt považujeme za krok zpět v českém golfu, ne proto, že vznikl, ale proto, že účastníkům tohoto projektu přímo zakazuje spolupráci s Českým golfovým klubem, a i s ostatními kluby, které sice naši aktivitu pouze kopírují, ale jsou určitě pro český golf větším přínosem než „Prague Golf Card“. Podobné projekty v českém golfu již fungují řadu let, ale vždy souběžně se spoluprací s Českým golfovým klubem a myslíme, že ke spokojenosti klubů i provozovatelů hřišť.

Po zralé úvaze použiji tedy stejnou strategii jako pan Novosad a apeluji tímto otevřeným dopisem na všechny golfisty, aby se svobodně rozhodli, zda využijí nabídky „Prague Golf Card“ nebo se přidají k nám. Záleží jenom na Vašem rozhodnutí, zda budete tuto „zdražovací politiku“ podporovat nákupem tohoto produktu, nebo ne. V případě, že se rozhodnete naši snahu, zpřístupnit golf široké veřejnosti, podpořit, staňte se členy Českého golfového klubu a hrajte na hřištích z naší nabídky.


Novinky pro rok 2019

Teď asi to nejdůležitější, kde můžete hrát v roce 2019 s ČGK? V tuto chvíli je to 40 golfových hřišť a spousta dalších, které pro Vás vyjednáváme. Nově budeme hrát na hřišti Panorama – Kácov, zde je pro Vás připravené velké a pro nás starší milé překvapení - člen ČGK při čerpání hry z kreditu hráče má nárok na bezplatné použití BUGGY. Dále se do našeho portfolia hřišť vrací resort Kunětická hora a věříme, že další budou ještě přibývat. Novinkou také je, že Hodkovičky se vrací do kategorie E a spolu s Motolem, tak nabízí ideální „popracovní“ devítku přímo v Praze. Do kategorie E se také přesouvají Slapy.

Pro sezónu 2019 připravujeme tradiční ČGK Tour, která bude mít 26 turnajů a můžete se těšit i na víkendové dvojkombinace v regionech. Přehled turnajů již najdete na webu.

Velkou novinkou pro malé hráče je pak speciální juniorské členství, které nabízí 50% slevu na členský poplatek. Letos se obecně chceme hodně zaměřit na juniorský golf a připravujeme na Cindě spousty akcí, o kterých vás budeme postupně informovat.

Rádi bychom Vás upozornili, že při úhradě členských příspěvků do konce roku 2018 získáte další výrazné bonusy a výhody, které najdete na www.cgk.cz.

Pro aktuality sledujte www.cgk.cz a také Facebook nebo Instagram.

Těšíme se, že si společně opět užijeme úspěšnou golfovou sezónu 2019.


S přátelským pozdravem

Roman Piskač
prezident Českého golfového klubu

a Realizační tým ČGK







Příloha dopisu  - osobní apel Jiřího Novosada

 

Osobní apel Jiřího Novosada na majitele, manažery a prezidenty golfových hřišť a klubů.

-          Chovejme se k českému golfovému trhu zodpovědně s důrazem na jeho dlouhodobou udržitelnost.

-          Přestaňme si dobrovolně podřezávat větev tím, že tvorbu cen na trhu určují třetí strany (virtuální kluby, překupníci, slevové portály)

-          Změňme společně pohled na podnikání v golfu. Spolupracujme, sdílejme společné know how a nespoléhejme se na subjekty, které do golfu nic neinvestují, jen si z něj berou.

 

Stačí k tomu méně, než si myslíte!


Vážené dámy, pánové, kolegyně a kolegové,

zdravím Vás těsně před začátkem nové golfové sezóny a tedy v období, kdy nikdo z nás nemá času nazbyt, mě nevyjímaje.

Dlouhodobě mě trápí stav českého golfového trhu a neschopnost společné komunikace mezi subjekty, které jej především vytváří. Tedy mezi hřišti a kluby. Vzhledem k mému pracovnímu vytížení, rodičovským povinnostem a neochotě veřejně vystupovat, jsem dlouho váhal, zda se tímto tématem začít aktivně zabývat a zda mu dát potřebnou energii, která by mohla pomoci ke změně. K rozhodnutí o jeho nevyhnutelnosti jsem dospěl před dvěma týdny po obdržení nabídky členství na zkoušku od Českého Golfového Klubu. Balíček 6ti her (i na velmi prestižních osmnáctijamkových hřištích) a registrace v ČGF za 2 990Kč mi vyrazil dech.

Hřiště v tomto produktu zapojená tedy prodávají svá fee až za 30% své ceníkové ceny.Pro golfistu je to jistě lákavá nabídka, pro golfový trh ale možná poslední smrtící rána.

Dle mého názoru je tato destruktivní cenová politika dlouhodobě neudržitelná a poškozuje trh, jako celek. Nejde zde o zlobu, nebo boj vůči virtuálním klubům, ale o zásadní nepochopení situace ze strany manažerů hřišť, kteří dávají těmto subjektům do ruky dobrovolně nástroj cenotvorby. Rozhodl jsem se tedy v bodech sepsat základní negativní body současné situace a následně návrh potřebných změn.

Následně bych se rád sešel, případně si zavolal se všemi z vás, kdo máte zájem diskutovat k tomuto tématu. Výsledkem může být společná dohoda „o udržitelné cenové politice“ a koordinovaný postup při léčbě českého golfového trhu.

Přijměte prosím mé pozvání k diskusi ve čtvrtek 16.3. od 10:30 hodin v Loreta Golf Clubu Pyšely. Pokud počasí dovolí, po obědě můžeme spojit příjemné s užitečným a zahrát si první jarní devítku na Loretě. Budu rád, když mi potvrdíte Vaši účast.

NEMOCI

-          Nezodpovědný přístup hřišť k cenové politice. S prodejem malého zlomku veškerých hracích časů třetím osobám, se hřiště dobrovolně, byť mnohdy nevědomky, vzdávají rozhodování o své cenotvorbě a poškozují tak celý trh (a to i v případě, že mají dojednány velmi výhodné podmínky spolupráce).

-          Dobrovolná ztráta klienta. Třetím osobám nepředávají hřiště jen možnost určování ceny na trhu, ale předávají jim klienta, člena jako takového. Vztah mezi hřištěm a členem neexistuje. Existuje jen vztah mezi členem a třetí osobou. Osobní údaje, schopnost komunikovat napřímo s klientem jsou ale při tom právě klíčem k obchodnímu úspěchu hřišť a klubů.

-          ČGK a jeho postavení v ČGF. ČGK je v rámci České Golfové Federace zařazen mezi „kluby,“ byť k tomu zjevně nesplňuje podmínky a měl by být zařazen mezi „přidružené kluby.“ ČGF byla na tuto skutečnost upozorněna, ale odmítla zjednat nápravu. ČGK má tak každoročně konkurenční výhodu, kterou obratně využívá a ČGF tak ročně připraví o příjmy ve výši cca 750 000 Kč. Přeřazení mezi přidružené kluby je možné při vzájemné shodě prohlasovat již na nadcházející konferenci (tento postup doporučila ČGF).

-          Neschopnost a neochota hřišť ke spolupráci a k vytváření společných produktů, jako alternativy k virtuálním klubům. Silná poptávka po produktu pro „cestujícího golfistu“ zde zjevně existuje. Hřiště musí na regionální úrovni nabídnout vlastní produkt a ne se tvářit, že si hráče vychovají podle svých představ, a že mu vysvětlí, co je pro něj ve skutečnosti dobré.

OKAMŽITÁ LÉČBA

-          Spolupráce a sdílení know how mezi manažery hřišť

Všechny rozvinuté trhy již mají svou negativní zkušenost s přesunem prodeje hracích časů na prostředníky. Existuje tak řada materiálů, jak se vymanit z jejich diktátu a postavit se zpět na vlastní nohy. Nebojte se poklesu příjmů. Pokud jste ochotni pracovat a učit se, na této změně nemůžete prodělat. Mám již téměř připravenou jednoduchou kuchařku:

„Rozlučte se s virtuálními kluby, překupníky a slevovými portály a vydělejte na tom!“

-          Společný postup při nápravě zařazení ČGK mezi řádné kluby již na konferenci ČGF 18.3.2017

-          Možné vytvoření „aliance bez virtuálů,“ která nabídne díky spolupráci zvýhodněné podmínky ke hře svým členům.

-          Navázání spolupráce na regionální úrovni s cílem vytvoření konkurenceschopného produktu založeného na poptávce cestujícího golfisty

Pevně věřím, že se v českém golfu najde dostatek lidí ochotných přiložit ruku k dílu. Nástroj ke změně máme v ruce každý z nás. Přestaňme být alibisty. Přestaňme zakládat asociace a jiné platformy a následně se vymlouvat na jejich nefunkčnost. Pojďme se domluvit mezi sebou. Stačí se jen dohodnout a konat!
Těším se na Vaše reakce, společné setkání a následnou spolupráci. Přeji Vám všem úspěšnou golfovou sezónu 2017.

Jirka Novosad
Manager & Club Secretary, Loreta Golf Club Pyšely

mobile: +420 777 345 913
e-mail:  
zc.flogaterol@dasovon